Een espresso zetten vereist veel nauwkeurigheid en know-how van een goede barista. De koffie wordt steeds net voor de extractie gemalen.
Het recept voor espresso luidt als volgt :
- Druk op de tamper : 15 kg
- Hoeveelheid koffie : 8-10 gr
- Waterdruk : 9 bar
- Watertemperatuur : 92 °C (tussen 88 en 96 °C)
- Doorlooptijd : 20-30 sec
- De "coffee puck" na de extractie : Een droge en stevige koek. Er blijven weinig resten aan de portafilter hangen.
Als uw espresso doorloopt in meer dan 28 seconden, is uw koffie te fijn gemalen. Dan zoekt u best het nulpunt van uw molen, waar de maalschijven elkaar raken, en stelt u de molen opnieuw in. U zou ook kunnen proberen iets minder koffie te gebruiken. Als daarentegen uw koffie in minder dan 20 seconden doorloopt, moet u de koffie is fijner malen of iets meer koffie gebruiken.
De « crema » : Een goede espresso heeft steeds een mooi laagje schuim. Dat schuim moet uniform, licht van kleur, niet-gestreept en dik genoeg zijn. Verder moet het minstens vier minuten blijven liggen.
De tas moet altijd voorverwarmd worden. De wanden van de tas moeten dik genoeg zijn om een goed temperatuurbehoud te garanderen.